Wille & The Bandits

10-10-2015

Zaterdag 10 oktober 21.30 uur - €15

Bestel kaarten

 
Als het Britse Wille & The Bandits eind jaren zestig, begin jaren zeventig op het podium had gestaan en net als nu hun bluesy geluid had kunnen omzetten naar nieuwe, moderne interpretaties en vormen, dan waren ze misschien gegroeid naar een superformatie à la Led Zeppelin of Cream. Met die woorden recenseerde Blues Magazine begin dit jaar een optreden van het Engelse trio in het Vlaamse Elsloo.
 
Dat is nogal wat, denk je dan. Maar denk niet dat Wille & The Bandits zich iets van die gewichtige woorden aantrekt. De band doet namelijk precies waar ze zelf zin in heeft. Zonder platenbaas, zonder druk van buitenaf. Drie studio-albums en een live-plaat verder klopt Wille & The Bandits steeds harder aan de deur van het Europese vasteland. Op een gerenommeerd festival als Glastonbury gingen zanger/gitarist Wille Edwards, bassist Matt Brooks en drummer Andrew Naumann al twee keer retestrak tekeer, dus waarom zou dit kunstje niet over zee aanslaan? 
 
Wille (spreek uit als Willie) laat zijn lap steel janken als een hongerige wolf, Naumann drumt achter een theedoekje (echt waar!) en Brooks laat zijn strijkstok over zijn elektrische contrabas glijden alsof de duivel hem elk moment kan grijpen. En wat als dat ooit eens zou gebeuren? Dan zou Wille & The Bandits zich ook daar vast geen snars van aantrekken. Dat heeft de band immers nog nooit gedaan. Met een fraaie mix van blues, rock en folk tot gevolg. Soms denk je aan Pearl Jam, soms aan Joe Bonamassa. Doe maar, geeft niet. Aan het eind van het liedje blijft er toch nog maar een naam hangen: Wille & The Bandits!