Wilbert de Joode

05-03-2017

Zondag 5 maart, 15.00 uur - €15

Bestel kaarten


Jaarlijks wordt de Boy Edgar Prijs toegekend en uitgereikt aan een musicus die zich reeds lange tijd onderscheidt door opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. Naast een geldbedrag van € 12.500 ontvangt de winnaar een plastiek van Jan Wolkers, dat de winnaar behoudt tot een volgende prijs wordt toegekend.
Foto Sara Anke Morris


Deze voornaamste jazzprijs van Nederland werd in 2016 toegekend aan contrabassist Wilbert de Joode.
De bijbehorende toer brengt Wilbert de Joode o.m. in Terneuzen en in zijn gezelschap is voor de gelegenheid de uit Zeeuws-Vlaanderen afkomstige Ab Baars van de partij.
 

De contrabas is een instrument dat weinig op de voorgrond treedt, maar juist door haar functie als muzikaal anker binnen een ensemble doorslaggevend kan zijn voor de klank en de muzikale richting. Net zo heeft de winnaar van dit jaar ondanks zijn bescheidenheid een bepalende rol gespeeld in de ontwikkeling van de geïmproviseerde muziek in Nederland in de afgelopen dertig jaar.

 
Uit het juryrapport:

“De Joode is autodidact; een steeds zeldzamer fenomeen in de geïmproviseerde muziek. Zijn muzikale zelfstudie staat volledig in het teken van een fascinatie voor klankkleur en akoestiek. (…) Hij heeft een uitgebreid vocabulaire en een zeer goed oor voor de muzikale mogelijkheden van een bepaalde klank, op een bepaald ogenblik, in een bepaalde ruimte.

De jury prijst (…) het samenspel van Wilbert de Joode, een kwaliteit die zo essentieel is voor de vrije geïmproviseerde muziek. Hij is, meer dan menig ander Nederlands improvisator, vooral een luisteraar, en zijn reactievermogen en muzikale wendbaarheid zijn uitdrukkingen van zijn ideeënrijkdom. De Joode is een spons en membraan tegelijkertijd (…)

(…) een lichtend voorbeeld voor jonge muzikanten, als ook een scharnierpunt tussen de pioniers van de geïmproviseerde muziek en een internationale gemeenschap van jonge muzikanten (…)
Wilbert de Joode is een scheppende kracht in een traditie die geen traditie wil zijn (…) Voor De Joode geldt bij uitstek dat muzikale creativiteit en de uitkomsten daarvan de facto een proces, nooit een definitief eindpunt zijn.”


Bezetting:
Wilbert de Joode – contrabas
Marta Warelis - piano
Onno Govaertdrums
Tobias Delius - tenorsax en klarinet
Ab Baars - tenorsax, klarinet en shakuhachi