ZEELANDJAZZ FESTIVAL

10-06-2018

Zondag 10 juni

Earlybird prijs: €15,-

Voorverkoopprijs: €17,50

Deurprijs: €20,-

Bestel kaarten

 

Passepartout Zeelandjazz

 

 

14.00 – 15.30  Martin Fondse’s Buma Boy Edgar Prijs Tournee Band

16.15 – 18.15  Tutu Puoane Quintet met het Joni Mitchell Project

Buma Boy Edgar Prijs Tournee 2018In zijn Buma Boy Edgar Prijs Tournee presenteert Martin Fondse de nieuwe vierdelige suite Card Games, met de delen Hearts, Clubs, Diamonds en Spades. Fondse gebruikt hierbij het kaartspel als metafoor voor het echte leven. Iedere kleur heeft een eigen karakter, persoonlijkheid en betekenis en staat voor een actueel maatschappelijk thema.
In Card Games: Hearts, gespeeld met verschillende bezettingen van het Martin Fondse Orchestra, staan vriendschap en liefde centraal. Card Games: Clubs draait om momentum, de waan van de dag en is een solo project met special guests. Card Games: Diamonds richt zich op emancipatie en gelijkwaardigheid en wordt speciaal geschreven voor de zangeres Claron McFadden, strijktrio en houttrio. Card Games: Spades gaat over roots, ontmoeting, acceptatie en erkenning en in dit deel zal Martin Fondse diverse internationale samenwerkingen aangaan.

Op 6 december werd voor het eerst een stuk uit Fondses nieuwe suite Card Games: Hearts gepresenteerd. Jazzrecensenten schreven unaniem lovend over de concertavond:
‘een exposé van Fondses verreikende muzikale vizier in de meest pure vorm’, ‘speels, luchtig en tegelijkertijd weelderig’, ‘een elfkoppige muziekgroep van all star allure’ (Volkskrant); ‘rijk programma voor jazzer en niet-jazzer’ (NRC); ‘een wonderbaarlijk mooie muzikale avond’, ‘veel kippenvelmomenten, zoals bij de uitvoering van het stuk Hearts 7’, uit de suite Cards’ (Jazzism); 'vol muzikale verrassingen', ‘buitengewoon vaardig arrangeur, origineel componist en muzikaal verbinder bij uitstek’ (Jazzenzo); ‘onorthodox, vurig en melodisch’, ‘Martin Fondses aankondigingen waren zeer humorvol’ (Draaiomjeoren); ‘een schitterende en gedenkwaardige gebeurtenis’, ‘veel, veel fantastische muziek’, ‘adembenemende momenten’, ‘ijzersterke arrangementen’ (Jazznu)

Martin Fondse Orchestra

Martin Fondse (piano, vibrandoneon, synthesizers), Claudio Puntin (klarinetten, elektronica), Dirk Peter Kölsch (drums), Eric van der Westen (bas), Mete Erker (saxofoons), Sanne Rambags (zang), Anna Serierse (zang), Jörg Brinkmann (cello), Annie Tangberg (cello)Tutu Puoane en het Joni Mitchell Project


Foto: Hugo Lefevre

Zuid-Afrikaanse/Belgische zangeres TUTU PUOANE duikt in de muziek en poëzie van de songs van haar heldin Joni Mitchell en een uitmuntende Nederlands/Belgische jazzgroep. Tutu doet veel meer met Joni’s muziek dan enkel coveren, ze drukt haar eigen stempel met haar prachtige stem en unieke frasering. Het resultaat: een hoogst intuïtieve reis door een intens mooi repertoire. ‘Big Yellow Taxi’, ‘My Old man’, ‘Hejira’, ‘Both Sides Now’ en veel meer, gezongen en gespeeld op een herkenbare manier. Maar zoals je nog nooit eerder hoorde.

De in Pretoria en in Antwerpen wonende Tutu Puoane is geen onbekende in Porgy en Bess. Maar in Nederland is ze verder relatief onbekend. Helemaal ten onrechte want in België maakte ze furore, won ze al twee keer een SAMA Award, deed ze een project met de Brussels Jazz Orchestra, toerde ze over de wereld in Europa, de VS en natuurlijk in haar geboorteland waar ze volle zalen trekt en waar ze idolaat zijn van haar stem, charisma en unieke mix van jazz, soul en Afrikaanse muziek.

In dit programma zingt ze niet alleen liedjes uit het songbook van Joni Mitchell, maar ze kruipt in haar huid. Het rebelse en geëngageerde is haar op het lijf geschreven. Niet uitsluitende de bekende nummers komen voorbij, maar ook de mooiste onbekende pareltjes passeren de revue.

Tutu Puoane – zang, Tineke Postma – sax, Ewout Pierreux – piano, Clemens van der Feen – bas, zijn derde dag op dit festival, Jasper Van Hulten – drums.