Tineke Postma Quartet

08-10-2016

Zaterdag 8 oktober 21 uur - €15

Bestel kaarten 

Tineke Postma is zo langzamerhand niet meer weg te denken van de grote podia in Europa en de VS. Ze wordt in Amerika beschouwd als ambassadrice van de Europese jazz en speelt daar geregeld samen met haar mentor Greg Osby en haar grote supporter, drummer Terri Lyne Carrington. Ze werd in 2015 onderscheiden met de Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste onderscheiding voor Nederlandse jazzmusici. De toekenning van die mooie onderscheiding werd door de hele jazzscène als een vanzelfsprekendheid beschouwd.

 


 

Haar saxofoonspel getuigt van een grote muzikaliteit met prachtig opgebouwde improvisaties. Ze geeft de muziek een sterke inhoud en maakt het zichzelf nooit makkelijk met routineuze licks. Het doet soms sterk denken aan Lee Konitz, die onlangs op het ZeelandJazz Festival in Middelburg een prachtig duoconcert gaf waarbij hij de muziek terugbracht tot de essentie. Dat gevoel krijg je bij Tineke ook steeds meer naarmate haar carrière verder groeit.


Trompettist Frederik Köster is een heel mooie aanvulling op het op zich al formidabele kwartet van Nederlandse iconen. His Tone is superb and his solistic ideas are, quite simply, breathtaking! I was deeply impressed by Frederik’s command of harmony and rhythm, both as a composer as well as a soloist. (Peter O’Mara)


Marc van Roon is een van de belangrijkste Nederlandse pianisten en weet zijn weg blindelings te vinden bij de improvisaties van Tineke. Bassist Frans van der Hoeven heeft een prachtige toon en een rotsvaste “pulse” waardoor hij zijn medespelers een heel mooi harmonisch en ritmisch platform biedt, zeker samen met misschien wel Nederlands beste drummer, Martijn Vink, actief in talloze topformaties waaronder het geweldige Metropole Orkest. Kortom, een avond om beslist bij te zijn!