The South Jazz Band 60 jaar!

24-09-2016

Zaterdag 24 september 20 uur - €15

Bestel kaartenThe South Jazz Band uit Tilburg werd op 9 januari 1957 opgericht, hetzelfde jaar als het geboortejaar van Porgy en Bess. Oprichter Henk van Belkom is nog steeds de inspirerende leider van dit jazzmonument. Vanavond geeft de band, aangevuld met multi-instrumentalist Joep Peeters, een feestelijk afscheidsconcert in Porgy en Bess. De bandleden hebben namelijk besloten om in het jubileumjaar 2017 nog een aantal geliefde podia te bezoeken om gepast afscheid te nemen. Daarna is het afgelopen met de roemruchte South Jazz Band.

 

 

Trompettist Henk van Belkom heeft vanaf het begin een heel belangrijke rol gespeeld in Porgy en Bess. Samen met Frank Koulen was hij verantwoordelijk voor de allereerste New Orleans Streetparade in Nederland tijdens de Braderie van Terneuzen waaraan ook bekende Bredase formaties als de Heebie Jeebie Jassband, de Scat Cats en het straatorkest Ochtendchloor meededen. Henk behoort samen met Rob Creemer en Joep Peeters tot de grote gangmakers van de oude stijl jazz van Brabant en Zeeland in die jaren. Naast Dixieland en Swing speelde hij ook Surinaamse muziek, natuurlijk tot groot plezier van Frank Koulen. Dit was eigenlijk de voorloper van het latere Scheldejazz Festival dat vanaf 1972 plaatsvond in de binnenstad van Terneuzen en tot op de dag van vandaag voor veel vermaak zorgt.

 

In november 2015 verscheen een werkelijk prachtig uitgegeven boek over Henk van Belkom onder redactie van jazzjournalist Rinus van der Heijden met prachtige herinneringen aan deze roemruchte band die ook wel de Dutch Swing College Band van Brabant werd genoemd. In de rijke geschiedenis traden talloze grootheden met de band op zoals Toots Thielemans, Jabbo Smith, Bud Freeman, Jack van Poll en Joep Peeters. De band trad op veel festivals van naam op zoals de Berliner Jazztage, het Festival Dixieland Jubilee Coors in Sacramento, in 1984 een van de grootste festivals ter wereld. Festivals in Oost Europa stonden op het programma zoals Jena, Warschau, Praag en in 1982 ging de band naar New Orleans. In 1964 waren ze te vinden op het beroemde festival in Coblain La Tour tussen grote namen als Memphis Slim, Bill Evans en Ray Charles. Van 1964 tot 2008 speelden ze veel in Duitsland, soms wel 6 keer in de maand.
In het voorprogramma treden de Terneuzense NO Longfield Jazzcrackers op. Ook nog als dank voor hun begeleiding van de legendarische mars op het stadhuis met “Het Leger van de Neger” ter ondersteuning van de subsidieaanvraag om het voortbestaan van  Porgy en Bess veilig te stellen een aantal jaren geleden.

 

De leden
Henk van Belkom: trompet, bugel, leider
Ben Coenraads: klarinet, saxen
Bart Kuijstermans: trombone
Fred Gelderblom: piano
Leo Versteden: banjo, gitaar
Will Soffers: string, bas
Hans Jansen: drums     

www.thesouthjazzband.nl