The Quartet.nl

26-11-2017

Zo 26 november 15.00 uur - €15    Scholier €5

Bestel kaarten

 

Peter Beets is een geweldige pianist. Zijn virtuositeit is zijn belangrijkste wapen maar zit nooit in de weg. Hij is vanaf de oprichting een van de motoren van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw maar hij maakte later ook een grote ontwikkeling door in de band van Rita Reys die hem, samen met zwager Ruud Jacobs, de fijne kneepjes van de jazztraditie bijbracht. Hij treedt met zijn trio over de hele wereld op en wordt in de Verenigde Staten beschouwd als een grootheid op zijn instrument.


Bassist Ruud Jacobs speelde als tiener in 1957 als enige Europese bassist in de International Youth Band in de Verenigde Staten waarmee hij op het Newport Jazz Festival speelde o.a. met Louis Armstrong. Hij vormde met broer Pim het roemruchte Trio Pim Jacobs en speelde met alle groten der aarde en vanaf de vroege jaren 60 met Pim’s echtgenote Rita Reys waarmee ze triomfen vierden o.a. op het festival van Juan Les Pins/Antibes waar Rita werd uitgeroepen tot Europe’s First Lady of Jazz. Daarnaast bouwde hij een geweldige reputatie op als producer van grammofoonplaten, niet alleen jazz maar ook allerlei andere genres. Hij speelt nog steeds superieur contrabas en waakt dan als een generaal over de band.


 


Benjamin Herman, altsax, speelde in de jaren 90 Amsterdam plat met zijn New Cool Collective waarbij een jong publiek als door een magneet werd aangetrokken. Hij heeft een uniek talent om het mensen naar de zin te maken zonder ooit één concessie aan zijn eigen smaak te doen. Hij vindt steeds weer jonge talenten die bij hem het beste uit zichzelf halen en vervolgens een mooie carrière tegemoet gaan.


Han Bennink was, samen met o.a. Mischa Mengelberg en Willem Breuker, een van de pioniers van de Amsterdamse School van de moderne improvisatie. Zij verlieten de door Amerikanen ontwikkelde en gedomineerde Bebop en ontwikkelden een heel eigen muziek waarbij spontane improvisatie zonder strakke regels een grote vlucht nam. Han slaat met alles wat hij kan pakken op alles wat in zijn buurt is. Maar vergis je niet, hij heeft een nooit aflatende ritmische polsslag en een fantastische techniek.


Deze vier grootmeesters hebben allemaal overal op de wereld gespeeld en allemaal, de een meer dan de ander, speelden ze in Porgy en Bess, maar nooit in deze unieke samenstelling. U mag deze kans niet voorbij laten gaan om dit optreden mee te maken!