Deze zomer (2017) is de grote onderhoudsbeurt van onze dierbare Steinway vleugel voltooid.

Het belangrijkste onderdeel van het werk bestond uit het plaatsen van nieuwe hamers in het mechaniek en het intoneren van de hamerkoppen plus het opnieuw afregelen van het mechaniek. Dat is een zeer specialistisch werk dat grote vakkennis en uiterste concentratie vereist.


Het eerste deel van de revisie is een aantal maanden geleden gedaan door Frans Dijkstra, de man die tot nu toe de specialistische onderhoudswerkzaamheden deed. Hij heeft in 1986 de vleugel volledig gereviseerd. De vleugel is gebouwd in 1936 in Hamburg en toen we hem kochten was er 25 jaar niet op gespeeld en dat maakte toen een uitgebreide restauratie noodzakelijk met nieuwe snaren, hamers stempennen en een complete vernieuwing van het mechaniek plus een uitgebreide reparatie van scheuren in de zangbodem. Dat is dus allemaal meer dan 30 jaar geleden.

Frans woont inmiddels in het hoge Noorden van Nederland en hij zag af van de zeer arbeidsintensieve voltooiing van deze klus.


Wij prijzen ons zeer gelukkig met de man die dat nu voor zijn rekening heeft genomen, de in Antwerpen gevestigde pianotechnicus Ortwin Moreau van Moreau Pianoservice. Hij is de man die o.a. verantwoordelijk is voor de vier concertvleugels van concertgebouw De Singel in Antwerpen.


Het werk is nu voltooid en onze 'oude Dame' klinkt nog veel mooier dan zij al deed. Het is nu zaak dat er flink op gespeeld wordt zodat alles nog eens kan worden nagelopen en bijgesteld in de komende maanden.


Wij zijn er heel blij mee!

Hans Zuiderbaan, voorzitter Stichting Porgy en Bess Programma.

 

Een van onze huisfotografen, John Bosch, maakte een prachtige reportage over het laatse gedeelte van de restauratie. Ziehier de foto's.