Paul Verhaeghe

06-04-2016

Woensdag 6 april 20 uur - €10

Bestel kaarten

 

In zijn vorige boek Identiteit  - dat een besteller werd - onderzocht Verhaeghe hoe maatschappelijke veranderingen gezorgd hebben voor een veranderd ik-gevoel. In Autoriteit  bevraagt Verhaeghe de manier waarop autoriteit functioneert, waarom er tegenwoordig zo weinig waarde aan autoriteit wordt gehecht en wat een alternatief kan zijn.

Autoriteit functioneert altijd op grond van een bron buiten haarzelf. Eeuwenlang was die bron het patriarchaat. Vandaag is het geloof daarin verdwenen, met als gevolg dat autoriteit afglijdt naar pure macht. De geschiedenis leert dat dit geen goed idee is. Verhaeghe zoekt en vindt een nieuwe invulling: in de groep, die een individu of instelling autoriteit verleent – van ouderverenigingen, burgergroepen tot aandeelhoudersvergaderingen. Deze verschuiving is volop aan de gang in opvoeding en onderwijs, politiek en economie en leidt tot mooie resultaten. Als maatschappij staan we op een wissel, stelt Verhaeghe: richting macht of richting nieuwe autoriteit.

Paul Verhaeghe is klinisch psycholoog en psychoanalyticus. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Gent. Met Tussen hysterie en vrouw (1996) en Over normaliteit en andere afwijkingen (2002) won hij internationale erkenning als Freud- en Lacankenner. Met Liefde in tijden van eenzaamheid (1998) brak hij door naar een algemeen publiek; het boek werd in acht talen vertaald. In 2012 verscheen Identiteit, waarvan ruim 40.000 exemplaren werden verkocht.