Matangi Quartet

12-03-2017

Zondag 12 maart 15 uur - €15 

Bestel kaartenVlak nadat Beethoven zijn laatste strijkkwartet opus 135 volbrengt, componeert Mendelssohn zijn strijkkwartet opus 13. Heel duidelijk is de invloed van de latere werken van Beethoven te horen. Waar de jonge Mendelssohn, sterk geïnspireerd door zijn held Beethoven, zijn strijkkwartet opus 13 begint met de vraag ‘Ist es Wahr?’, eindigt de grillige Beethoven zijn laatste strijkkwartet opus 135 met ‘Muss es sein?’ Gelukkig geeft Beethoven antwoord: ‘Es muss sein!’  

 

 

Programma:

Joseph Haydn: Strijkkwartet No.2 Op. 77
Ludwig van Beethoven: Strijkkwartet No. 16 Op. 135
- pauze -
Felix Mendelssohn: Strijkkwartet No.2 Op. 13 

Het Matangi Quartet werd opgericht in 1999, tijdens de studie van de jonge musici aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Rotterdams Conservatorium. In 2003 voltooide Matangi de tweejarige voltijdse opleiding aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie onder leiding van Stefan Metz (cellist Orlando Kwartet). Inmiddels is het Matangi Quartet uitgegroeid tot een vaste speler op de kamermuziekpodia in Nederland en daarbuiten.

 


Foto: Marco Borggreve

 

Het Matangi Quartet deelde het podium met verschillende klassieke topmusici waaronder Maarten Koningsberger, Miranda van Kralingen, Tania Kross en Paolo Giacometti.

 

In 2002 ontving Matangi de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.


Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossover-projecten en trad onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek, jazztrompettist Eric Vloeimans, jazzpianist Martin Fondse, en violiste (Indiase viool) Lenneke van Staalen. Met deze baanbrekende uitstapjes buiten de klassieke muziek slaagt Matangi erin een nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet.