Lize Spit en Bregje Hofstede

14-09-2016

Woensdag 14 september 20 uur - €10

Bestel kaarten

Lize Spit

Wat als je wraak kunt nemen op een heel dorp?

In Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan of meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

Vanaf de eerste bladzijde grijpt debutante Lize Spit de lezer bij de strot, om die 480 pagina’s lang niet los te laten. Genadeloos maar liefdevol: Het Smelt is een roman die je verslagen achterlaat.

“Een uitzonderlijk debuut. Het Smelt nestelt zich op die bijzondere plaats in je hoofd, tussen comfort zone en onbehagen, doorleefdheid en gruwel.” (Saskia de Coster)

“Lize Spit schrijft met de trefzekerheid van een messenwerper. Fijnzinnig geobserveerd, onverbiddelijk verteld. Een poëtische nekslag.” (Bregje Hofstede)

                                  

Bregje Hofstede

"In één van de laatste nazomerweken van dit jaar reed ik met de auto door de stad op weg naar mijn favoriete 50m bad en hoorde op de radio dit boekfragment voorgelezen worden: Eerst was haar silhouet alles wat hij van haar zag, dertig meter van hem af in de schemerige collegezaal. De projector zoemde en prikte in zijn ogen, en hij vertelde in zijn lage stem over Cézanne en Picasso. Van tijd tot tijd vergat hij naar zichzelf te luisteren." Het zijn de prachtige openingszinnen uit het literaire debuut van Bregje Hofstede. Het komt niet vaak voor dat je in één keer zo wordt gegrepen en denkt... dit moet ik verder lezen! Dit heeft de schrijver van deze tekst eerder gehad bij Brooklyn Follies van Paul Auster: "I was looking for a quiet place to die. Someone recommended Brooklyn and so the next morning I traveled down there from Westchester to scope out the terrain." Je hebt direct een idee van omgeving en situatie! Hier wil je een hardcover van die je door de schrijver laat signeren.                                     


Terug naar Bregje Hofstede. In De hemel boven Parijs raakt een gevestigde universitair docent aan de Sorbonne geheel van de kaart door een Nederlandse studente in zijn collegezaal. Van de achterkaft: De stugge Nederlandse rakelt een geschiedenis op die Olivier had willen vergeten, maar die tegelijk het kostbaarste is dat hij bezit. Tegen beter weten in zoekt hij toenadering tot de studente, en geeft haar een advies dat hij zelf nooit heeft opgevolgd. Maar Fie heeft haar eigen leven. Zij worstelt met een onmogelijke keuze: streven naar het allerhoogste, en eraan kapot gaan - of nooit beginnen om niet te falen. Ze voert koppig verzet tegen haar eigen levensangst en daagt Olivier uit hetzelfde te doen. De hemel boven Parijs gaat over de leugens die wij voor onszelf bedenken om niet te hoeven doen wat we het meest verlangen. Bovendien is het een van de meest opvallende liefdesverhalen van de Nederlandse literatuur van nu, en een betoverende entree van een jonge auteur.