Leve de Koers!

23-02-2018

Vrijdag 23 februari 20 uur - €17,50

UITVERKOCHT

Tijdens de editie 2018 van ‘Leve de Koers’ hebben we gekozen voor gasten, wiens hele leven in het teken heeft gestaan van het wielrennen en ook een gezamenlijk verleden in deze wereld hebben.

We gaan niet te veel verklappen, maar stellen, voor zover dat nodig is, onze gasten even kort voor:

 

Hennie Kuiper
Al eerder te gast bij ‘Leve de Koers’, maar daarom niet minder interessant. Aanvankelijk probeerde Hennie Kuiper, ondanks een Olympische- en wereldtitel, als ronderenner geschiedenis te schrijven. Pas in de tweede helft van zijn carrière ontpopte hij zich als winnaar van grote klassiekers.
Hij is nog steeds de enige Nederlander die de vier topklassiekers won: Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix, de Ronde van Lombardijen en de Ronde van Vlaanderen.
Hij was professional van 1973 tot 1988, waarna hij tot en met 1996 ploegleider is geweest. Ook na die tijd heeft hij zich, maar dan meer op de achtergrond, met het wielrennen beziggehouden. Onlangs verscheen een tweede boek over zijn wielerleven. Niet alleen de prijzenkast van Hennie is rijk gevuld, ook zijn anekdotes zijn talrijk en niet allemaal in boek verschenen. Een aantal daarvan wil hij graag met ons delen.

 

Dirk Demol
Dirk Demol, was geen veelwinnaar. In zijn professionele loopbaan van 1982 tot 1995 behaalde hij maar 14 zeges.  Hij is vooral bekend geworden door zijn zege in Parijs-Roubaix in 1988 waarbij hij verrassend won na de langste ontsnapping ooit. Na afscheid genomen te hebben als renner werd hij al heel snel ploegleider bij de Groeningesputers, een team met Tom Boonen, Stijn Devolder en Jürgen van den Broeck. De stap naar de profrenners zette hij in 2000. Momenteel is hij ploegleider bij Trek Factory Racing. Dirk werkte samen met renners van absolute topklasse. Zijn samenwerking met Fabian Cancellara heeft zijn vruchten afgeworpen in de Noordelijke Klassiekers. Op een avond met Dirk hoef je je niet te vervelen. Deze vakman weet waarover hij praat en doet dit op een meer dan amusante wijze.

 

Adrie van der Poel
Adrie van der Poel was beroepswielrenner van 1881 tot 2000. Hij viel vooral op door zijn intensieve training en zijn toewijzing voor zijn vak. Mede hierdoor bouwde hij een imposante carrière op met zes klassiekeroverwinningen, twee Touretappes en het wereldkampioenschap veldrijden in 1996. Hij grossierde daarnaast in ereplaatsen in belangrijke wedstrijden

Hij begon zijn carrière op de weg, en gaandeweg zijn carrière ging hij ook veldrijden om het hele jaar in competitie te kunnen blijven. Al rap bleek hij op die discipline bij de wereldtop te horen en de laatste jaren van zijn carrière hield hij zich nog vrijwel uitsluitend met het veldrijden bezig.

Van der Poel is de schoonzoon van de beroemde Franse wielrenner Raymond Poulidor. Zijn broer Jacques was ook beroepswielrenner. Tegenwoordig is hij ook bekend als de vader vanMathieu en David, zijn zonen die overgoten zijn met talent.  Adrie vertelt tijdens ‘Leve de Koers’ over de mooiste en minder mooie momenten in zijn loopbaan.