Jan Brokken

17-01-2016

Zondag 17 januari 15 uur - €10

Bestel kaartenIn zijn nieuw boek De Kozakkentuin beschrijft Jan Brokken de bijzondere vriendschap tussen Alexander von Wrangel en Fjodor Michaïlovitsj Dostojevski. Hij begint zijn verhaal in 1849 in Sint-Petersburg wanneer de jonge Alexander von Wrangel een groep arrestanten voorbij ziet komen, op weg naar het vuurpeloton. Een van hen is Dostojevski, toen al een bekende en door Alexander bewonderde schrijver. Dostojevski ontloopt de zwaarste straf, maar krijgt jarenlange dwangarbeid in Siberië opgelegd. Alexander wordt na zijn opleiding benoemd tot officier van justitie in Semipalatinsk, een stadje in het zuidwesten van Siberië. Daar ontmoet hij Dostojevski, die dan net is vrijgekomen. Tussen Alexander en de twaalf jaar oudere schrijver ontstaat een hechte vriendschap. 

 

De Kozakkentuin, de naam van de datsja waar Alexander en Fjodor vele zomers doorbrengen, is een meeslepend epos, een historische roman, uitermate soepel verteld. Met de gave voor inleving die wij van Brokken kennen, de gave waarmee hij in De vergelding de oorlog in Rhoon beschreef, brengt hij in De Kozakkentuin de vriendschap tussen Alexander en Fjodor tot leven.

 


De lotgevallen van de familie Von Wrangel werden door Brokken beschreven in zijn magistrale Baltische zielen. De nazaten attendeerden hem op de vriendschap tussen Alexander en Dostojevski. Aan de hand van de rijke verzameling bewaard gebleven documenten, memoires en brieven reconstrueert Brokken de wereld waarin beide jongemannen leefden, werkten en beminden. Met verve schetst hij de turbulente gebeurtenissen in het Rusland van de tweede helft van de negentiende eeuw.
Jan Brokken stond eerder aan de basis van de literaire non-fictie. In De Kozakkentuin geeft hij de historische roman een nieuwe dimensie.