Frans Maas speelt FIRS

14-06-2016

Dinsdag 14 juni - 20 uur - €5

 

Try-out onder regie van Ursul de Geer.

Frans Maas is een zeer groot acteur met een enorme en succesvolle staat van dienst. Wij zijn vereerd dat hij voor een van de try-out's van deze voorstelling voor ons podium gekozen heeft!


Firs
is de tweede novelle ut het boek Een Tropische Herinnering van Eric Schneider (Cossee, 2013).


Firs gaat over een bejaarde acteur die na een optreden met de bus van het toneelgezelschap naar huis rijdt en onderweg een ongeluk krijgt. Zijn hoofdwond wordt verzorgd op de eerstehulppost in het ziekenhuis en daarna gaat hij naar huis. Thuis mijmert hij over het verloop van zijn leven, over het ouder worden en de gevolgen voor zijn loopbaan en over de voortschrijdende geestelijke aftakeling van zijn vrouw, die vroeger een gevierde en intelligente actrice was.foto: Luc Monsaert


Firs
heeft als ondertitel Een Epiloog: het ongeval, de doorwaakte nachten met de herinneringen, visioenen van vroeger en benauwende toekomstbeelden, alles komt samen in een epiloog die tot een onstuitbare climax leidt. Een spannend en gevoelig verhaal! Het is deze tekst die Eric Schneider Frans Maas aanbood als basis voor een nieuwe solovoorstelling. 

 

Frans Maas
Frans Maas kreeg een nominatie voor de John Kraaykamp-award voor de musical Je Anne waarin hij Meneer van Daan speelde. In Vlaanderen leidde hij 36 jaren het Toneelgezelschap Ivonne Lex. Als Kreon in Antigone van Jean Anouilh haalde hij met deze voorstelling een nominatie voor de Gouden Gids Publieksprijs. Firs wordt zijn 8ste solovoorstelling.

 

Ursul de Geer
Als regisseur en ook als televisiemaker verwierf Ursul de Geer grote bekendheid. De laatste jaren regisseerde hij in het theater o.a. de met de NRC Publieksprijs bekroonde voorstelling Gloed van Sandor Maraï (met een indrukwekkende rol van Eric Schneider). 

 

Eric Schneider
Verschillende malen werd hij onderscheiden en genomineerd. Als televisie-acteur schitterde hij o.a. in Stellenbosch en als Prins Bernard in Bernhard, schavuit van Oranje. Hij speelde in tientallen klassieke en moderne stukken, van Aischylos tot Shakespeare en van Molière langs Goethe, Strindberg, Koltès tot Thomas Bernard.