Francien de Zeeuw

26-01-2017

Donderdag 26 januari 20 uur - €5

Bestel kaarten

 


Francien de Zeeuw was Nederlands eerste vrouwelijke militair en nauw betrokken bij de in 1944 opgerichte Marva (de Marine vrouwenafdeling). Voor die tijd een omstreden ontwikkeling, maar De Zeeuw's leven kent vooral omstreden beslissingen. Zo was ze als verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet, luisterde ze telefoonverkeer af, werkte mee aan overvallen op distributiekantoren en smokkelde ze distributiebonnen en wapens. In de aanloop naar de bevrijding sloot ze zich aan bij de partizanen. Ze vertrok eind 1944 vanuit het reeds bevrijde deel van Nederland naar Engeland, waar ze als eerste Marva opgeleid werd. Ze werd uitgezonden naar Nederlands-Indië.
De Zeeuw is niet in één term te vangen: heroïsch, feministisch, tegendraads, autonoom en op zoveel vlakken interessant. Natasza Tardio sprak De Zeeuw uitgebreid en schreef een meeslepende - geautoriseerde - biografie over het boeiende leven van deze inspirerende vrouw.

 

 

 

Bijzondere biografie over Nederlands eerste vrouwelijke militair en oorlogsheldin. ‘Francien was een zeer bevlogen en moedige vrouw, die met humor en een militaire precisie de verhalen uit het verleden tot leven bracht. Als eerste vrouwelijke militair zal ze altijd een bron van inspiratie voor mij blijven.'
Jeanine Hennis-Plasschaert

 

                               

 

Natasza Tardio (1969) studeerde Journalistiek in Utrecht, geeft lezingen over uiteenlopende onderwerpen en schrijft als freelance redacteur en journalist artikelen en interviews voor verschillende tijdschriften, bladen en websites.

Natasza heeft als auteur meerdere (non-)fictie-boeken op haar naam staan.