Euterpe Baroque Consort

14-02-2016

Mecenas Pietro Ottoboni

Zondag 14 februari 15 uur - €12,50 

Bestel kaarten

 


Maak van dit weekend een mooi barokweekend!

Euterpe bestaat uit een select gezelschap van professionele zangers, solisten en instrumentalisten, die op een historisch doorleefde manier ambassadeur zijn van boeiende barokmuziek. Telkens worden hun concerten met succes onthaald en de pers omschreef dit als volgt: Het Consort is een voorbeeld voor alle barokensembles. Euterpe streeft niet alleen perfectie na, er wordt goed naar elkaar geluisterd en het samenspel is boeiend!

 


                             Porgy en Bess, 9 nov. 2014. Foto's Christa Dyck

 

In 2014 brachten zij op ons podium het programma 'Ospedale della Pietà', waarin op boeiende wijze het muzikale leven in de Venetiaanse meisjesweeshuizen ten tijde van Vivaldi ten gehore werd gebracht.

 

 

 


Aria van Allessandro Scarlatti. Porgy en Bess 9 nov. 2014

 

Tijdens dit recital bevinden wij ons wederom in Venetië, maar nu in een van de vele Venetiaanse paleizen.

Programma
“Mecenas Pietro Ottoboni”: werken van Corelli,  Scarlatti, Vivaldi en Händel.

Pietro Kardinaal Ottoboni was een Italiaans (Venetiaans) edelman. Hij was een van de rijkste mannen in Europa en een van de grote mecenassen van zijn tijd. In zijn paleis organiseerde hij wekelijks concerten en operavoorstellingen. Hij had de beschikking over een eerste klas orkest. Alessandro Scarlatti was bij hem in dienst, en Arcangelo Corelli woonde bij hem in. Georg Friedrich Händel schreef voor deze "Arcadische" bijeenkomsten zijn eerste oratoria. Ook Antonio Vivaldi had opdrachten aan hem te danken.
 
Het ging in de salons van die tijd in de eerste plaats om plezier maken, waarbij improvisatie hoge ogen gooide en dat gold ook voor de musici. Scarlatti bezocht de wekelijkse bijeenkomsten die Accademia Poetico-Musicale genoemd werden, georganiseerd ten huize van de muziekliefhebber en gezelschapsman kardinaal Pietro Ottoboni. Daar ontmoetten de beste Romeinse dichters en musici elkaar. En... daar ontmoette de 22-jarige Domenico in 1708 Händel, met wie hij - op instigatie van Ottoboni - een improvisatieduel op klavecimbel en orgel hield.


Euterpe
Sarah van Mol: sopraan
Maia Silberstein & Martine Beernaert: viool
Tine van Parys: cello.
Bart Rodyns:  klavecimbel/orgel & artistieke leiding.