Duo Kraayenhof en Dobal

07-02-2016

Zondag 7 februari 15 uur - €15 

Uitverkocht!

  

'Hotel Victoria' is de titel van het nieuwe programma, genoemd naar de gelijknamige CD (release najaar 2015) van het Duo Carel Kraayenhof - Juan Pablo Dobal. De tango die zijn naam leende aan dit album dateert uit 1906 en is van de hand van pianist Feliciano Latasa, die hij noemde naar het fameuze Gran Hotel Victoria te Buenos Aires. Dit roemruchte hotel was de ontmoetingsplaats van vele musici en artiesten die hun fortuin zochten in de grote metropool, die aan de vooravond stond van de grote tango-rage die tenslotte de wereld zou betoveren. Het hotel is het baken in de zee van de reizende muzikant.

 

 

 

Er zijn tijden in het leven van Kraayenhof en Dobal dat zij 'uit de koffer' leven, en van hotel naar hotel trekken. Hoeveel avonden en nachten na het concert eindigen niet in de kleedkamer van het theater of in de hotelbar, waarbij de bandoneón weer uit zijn koffer getrokken wordt en de oude hotelvleugel weer opengeslagen wordt... En dat zij wakker worden en vergeten zijn waar zij ook alweer waren... Een muzikantenleven is een mooi, gek leven, dat van een 'loco lindo'!?

 


 

 

Het Argentijnse volk heeft Carel de erenaam 'Tanguero' gegeven, als beloning voor zijn jarenlange, wereldwijde promotie van de tango. De Argentijnse regering heeft hem hiervoor onderscheiden. Zijn Sexteto Canyengue behoort inmiddels tot de tango wereldtop. Het duo met de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal heeft zijn eerste top-CD binnen één jaar uitgebracht. De beste leermeesters uit Argentinië gunden de leergierige en zeer talentvolle Carel een kijkje in de mystiek van de tango en de bandoneón. In de muziek is dan ook de warme band tussen tangonamen als Piazzolla, Pugliese, Alvarez en Beytelmann hoorbaar en voelbaar. Inmiddels is Carel als bandoneónsolist ontdekt door het grote publiek maar ook door topdirigenten (als b.v. Kristjan Järvi) en top artiesten (als b.v. Sting). 

 

 

 

Astor Piazzolla gaf Carel in 1988 een duwtje in de rug. Hij zei: “Speel eens wat voor me, jongen”. Hij vond het duidelijk bijzonder dat een 28-jarige Nederlandse punker bandonéon speelde… Drie maanden later riep een huisgenoot van Carel “Er is ene Piazzolla voor je aan de lijn…" (Uit: 'Het leven in 3 minuten'). Carel Kraayenhof, bekend van de Argentijnse tango, speelde o.a. in Bloed Zweet en Tranen met André Hazes, met de Buena Vista Social Club op Cuba, het London Symphony Orchestra, Sting en in Soldaat van Oranje  en nog veel meer.

 

Dit is niet het eerste optreden van Carel Kraayenhof in Porgy en Bess. Op 28 maart 1992 speelde hij met zijn Sextato Canyengue met groot succes in de toenmalige serie Open Haard concerten. Het wordt vast een heerlijk weerzien!