ZEELANDJAZZ FESTIVAL

09-06-2018

Zaterdag 9 juni

Earlybird prijs: €15,-

Voorverkoopprijs: €17,50

Deurprijs: €20,-

Bestel kaarten

 

Passepartout Zeelandjazz

 

20.30 – 22.00  Ramón Valle Trio feat. Rick Margitza

22.45 – 00.15  De Raad Van Toezicht
 

Ramon Valle Trio featuring Rick Margitza.


Rámon Valle, (‘64 Holguin, Cuba) bracht begin januari een nieuw album uit: “The Time Is Now”, waarvoor hij inspiratie opdeed door het kijken naar muziekvideo’s met zijn kinderen Dayla (7) en Fabio (10). Jongere artiesten zoals Rihanna en Bruno Mars, maar ook Michael Jackson, die hij omschrijft als ‘de grootste’ gaven hem het idee om te onderzoeken wat het is dat deze generatie beweegt en wat ze te proberen uit te drukken met hun muziek. Hij speelt op deze cd met een wat andere sound dan op zijn eerdere albums, naast de vleugel ook op de Fender Rhodes en de vocorder. En hij heeft de optie om een gastmuzikant uit te nodigen. Op de cd is dat Roy Hargrove en bij dit concert is dat Rick Margitza.

Ramón kwam 20 jaar geleden na lange omzwervingen in Amsterdam terecht om nooit meer weg te gaan. Hij kreeg in Cuba een zeer degelijke klassieke opleiding, afgerond aan de fameuze Escuela Naconal in Havanna. Cuba kent een geweldige pianotraditie met sterren als Chucho Valdez en Gonzalo Rubalcaba die beiden ooit in Porgy en Bess optraden. Rámon hoort zeker in dit rijtje thuis. Hij geniet van het leven en straalt dat onweerstaanbaar uit. Zowel aan de vleugel maar ook in de omgang met zijn vrienden en zijn publiek. Een vorige keer dat hij in Porgy en Bess optrad riep hij na afloop in zijn aanstekelijke Cubaanse Engels: “Hombre, the piano she says, I love you”. Dat alles wordt opgediend met een fabelachtige techniek en een diepe muzikaliteit. Hij zegt dat hij een verhaal vertelt maar dan zonder woorden.

Bassist Omer Rodriguez Calvo, (’73 Matanzas Cuba) even goed op contrabas als op de elektrische bas en zowel actief in de klassieke muziek als in de jazz, heeft een sterren status door optredens met Roy Hargrove, Horacio “El Negro” Hernandez, Orange Blue, Mike Stern, de NDR Big Band, de Philharmonie van Hamburg, Classica Cubana en het Tingvall Trio.

Jamie Peet is sinds dit seizoen de vaste drummer van het trio en past er wonderwel bij. Zijn virtuoze speelstijl staat geheel in dienst van zijn bijzondere muzikaliteit. Hij is een muzikant met “grote oren”. Hij reageert flitsend snel op alle ritmische en melodische avonturen van de anderen waarbij Ramón het avontuur steeds opzoekt en Omer juist de groep bijeen houdt als rotsvaste timekeeper. Peet: ‘Ik was de eerste keer dat ik bewust naar jazz luisterde al gefascineerd door de energie die er vanuit kan gaan, maar vooral ook door de intensiteit van de samenwerking' (Slagwerkkrant 2012.)

Tenorsaxofonist Rick Margitza (’61, Dearborn Michigan, USA) stamt af van Hongaarse zigeuner violisten. Zijn grootvader leerde hem op 4-jarige leeftijd viool spelen en zijn vader was violist in het Detroit Symphony Orchestra. Daarna speelde hij nog piano en hobo maar uiteindelijk werd het tenorsaxofoon o.a. op de fameuze Berklee School of Music. In 1988 vestigde hij zich in New York waar hij met Miles Davis speelde. Daarna maakte hij opnamen met muzikale reuzen als Eddie Gomez, Tony Williams, Bobby Hutcherson, Maria Schneider, McCoy Tyner en Chick Corea. Hij componeerde een saxofoonconcert en twee symfonieën. In 2003 vestigde hij zich in Parijs waar hij speelde met Martial Solal, François en Louis Moutin, Ari Hoenig en Jean-Michel Pilc maar ook met Bert van den Brink en Hein Van de Geyn.

De Raad Van Toezicht

Is een twaalfmansband uit Arnhem die in 2016 zijn eerste successen boekte met concerten op een aantal belangrijke festivals waaronder het North Sea Jazz Festival. Hun eerste album, “De Raad”, werd live opgenomen met publiek in de Wisseloord Studio’s in Hilversum. De instrumentatie is bijzonder met een dubbele ritmesectie met 2x drums, 2x gitaar, 2x toetsen met een blazersgroep versterkt met een viool. De muziek komt uit een breed spectrum van invloeden van de verschillende muzikanten variërend van rock tot Afrikaanse muziek, latin en zelfs wat westerse muziek. Maar jazz en funk zijn de hoofdbestanddelen met spontaniteit en sterke grooves. Het wordt een heftige avond waarbij de stoelen eruit gaan.


Foto: INDVDU