Voltaire

13-11-2014

Donderdag 13 november - 20 uur

€7,50- AF leden gratis

 

Bruno BERNARD

Professor moderne geschiedenis (16e-18e eeuw) aan de Vrije Universiteit Brussel (ULB).

 

Bruno Bernard historicus in de moderne geschiedenis (16e-18e eeuw) en werd geboren in 1955.

 

Belast met lessen aan de ULB sinds 1992, stond hij tussen 2003 en 2011 aan het hoofd van ‘Groupe d’Etude du  XVIIIe siècle’ van diezelfde universiteit en het tijdschrift ‘Etudes sur le XVIIIe siècle’.

 

Als specialist in politieke, religieuze en socioculturele geschiedenis in de eeuw van de Verlichting, heeft hij meegewerkt aan het ‘Dictionnaire général de Voltaire (Paris, 2003) en begeleidt hij samen met drie Britse collega’s,  aan de ‘Voltaire Foundation (Universiteit van Oxford), de eerste wetenschappelijke editie over ‘L’Essai sur les mœurs et l’esprit des nations’ naar het werk van de Franse schrijver en filosoof Voltaire.

 

Hij werd uitgenodigd tijdens seminaria in Luxembrug, Wassenaar, Parijs, Montpellier, Poitiers, Münster, Hildesheim, Edinburg, Dublin, Innsbrück, Graz, Uppsala, Sassari, Malaga, Brno, Sofia, Kharkov, Peking en Québec.

 

Hij is eveneens ‘visiting professor’ aan de universiteiten van Ferrare en Sassari in Italië.

 

Voltaire et les Pays-Bas (Voltaire en Nederland)

 

Het verblijf van Voltaire in Nederland tijdens zijn jeugd, zijn contacten met de Nederlanders, zijn positieve mening over de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

 

Met vertoning van enkele oude gravures.