Sam Baker met Carrie Elkin en Chip Dolan

29-10-2014

Woensdag 29 oktober 20.00 uur - €15

KOOP KAARTEN

 

 

De Texaanse singer-songwriter Sam Baker maakt al een kleine tien jaar albums die van een grote schoonheid zijn. Baker heeft een opvallende zangstem, als gevolg van zijn doofheid. In 1986 overleefde hij ternauwernood een bomaanslag in een trein in Peru. De reizigers met wie hij de coupé deelde, kwamen om het leven. Baker zelf raakte zwaar gewond: een doorboorde dijbeenslagader, een verbrijzelde linkerhand – die hem dwong linkshandig gitaar te leren spelen –  en gescheurde trommelvliezen.

 


 

De aanslag zette Baker aan om zijn ervaringen en overpeinzingen op papier te zetten en met die teksten kwamen ook de liedjes. Zijn muziek is dan ook letterlijk uit het leven gegrepen. In veel van zijn prachtige en ontroerende liedjes verhaalt hij met een rasperige, bijna gesproken stijl van zingen over de aanslag.


 

Baker groeide op in Itasca, in de buurt van Dallas. Zijn moeder speelde orgel in de kerk en zijn vader luisterde naar platen van diverse blueslegendes. Als kind was hij vooral onder de invloed van muzikanten als Johnny Cash, vanwege de verhalen die in de liedjes verteld worden. En volgens Baker draait het leven om verhalen vertellen. Hij ziet zichzelf dan ook meer als een schrijver van liedjes dan een vertolker.

Op zijn debuutalbum ‘Mercy’ uit 2004 vertelt hij over de aanslag. Op de opvolger ‘Pretty World’ (2007) zingt hij meer over de schoonheid van het leven van alledag, maar ook over verdriet en wanhoop. En op de derde cd ‘Cotton’ (2009) gaat hij onder andere terug naar zijn eigen jeugd. Met zijn liedjes probeert hij de dingen in perspectief te krijgen, met als belangrijkste thema vergeving. De drie cd’s samen vormen de Mercy-trilogie. In 2013 is zijn laatste album uitgekomen: ‘Say Grace’.

Sam Baker is zeker een van de meest bijzondere singer-songwriters van dit moment. Samen met zangeres Carrie Elkin en pianist Chip Dolan (of Jimmy Lafave) zorgt voor bijzondere concerten.