De Groote Oorlog

25-09-2014

Donderdag 25 september 20 uur - €7,50

Koop kaarten

 

Deze avond biedt geschiedenis, poëzie, muziek en toneel, met het accent op Zeeuws-Vlaanderen in WOI.

 

       

 

Nederland was neutraal tijdens WOI, maar die neutraliteit kende een prijs. Het werden lange, bange jaren, zeker voor Zeeuws-Vlaanderen. Het gebied kreeg te maken met de komst van Nederlandse militairen, militair bestuur, honderdduizenden vluchtelingen, slachtoffers als gevolg van de dodendraad, bombardementen en zeemijnen, verbanning van bewoners, smokkel en spionage, internering van vliegtuigen, deserteurs en ontsnapte krijgsgevangenen, rantsoenering, distributie en uiteindelijk een dreigende inlijving door België.

 

Al deze aspecten die een gevolg waren van de Nederlandse neutraliteitspolitiek, komen in het boek aan bod: van d’Ee tot Hontenisse, van Hulst tot aan Cadzand.

 

INTERVIEW van de auteur(s) door Estelle Slegers, freelance journaliste.

 

DE MAAGD door Theaterloods-B
Een indringende eenakter over een Zeeuwse soldaat en een nieuwslezer, waarin menselijke spanningen in een explosieve tijd worden getoond. Langs de grens met België  staan in de Eerste Wereldoorlog Nederlandse , dus ook Zeeuwse soldaten geposteerd. Doorgewinterde militairen zijn het zelden. Na een korte opleiding nemen ze hun positie in, met name om te controleren of de Nederlandse neutraliteit niet  in gevaar komt. Wachten, dat is voornamelijk hun taak. Terwijl vijftig meter verderop de Groote Oorlog woedt.

De monoloog (geschreven door Rens Schot) wordt opgevoerd door Mels Hoogenboom.

 

Gelegenheidskoor

Het gelegenheidkoor van Isolde Stam zorgt deze avond voor de muzikale omlijsting. Het koor brengt uit het bundeltje Zilte tonen zowel een aantal liederen die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het front werden gezongen als liedjes over het dagelijkse leven van toen.

 

BANGE JAREN, ZEEUWS-VLAANDEREN EN DE EERSTE WERELDOORLOG is de titel van het  boek van André Bauwens en Miranda Haak dat in april van dit jaar verscheen. 


Het programma ziet er als volgt uit:

  • Interview met André Bauwens en Miranda Haak over hun boek Bange jaren – Zeeuws-Vlaanderen in de Eerste Wereldoorlog
  • Intermezzi met gedichten uit en over de Eerste Wereldoorlog
  • Isolde Stam & koor met Zilte Tonen – Liedjes uit de tijd van de Groote Oorlog
  • Toneelvoorstelling DE MAAGD door Theaterloods-B uit Vlissingen