De Kracht van het Verhaal

25-11-2014

Dinsdag 25 november 20 uur - entree gratis

Reserveren via rondleidingen@zeeuwsmuseum.nl of 0118 653000. 

 

 

Vanavond presenteren het Zeeuws Museum en Kalebas producties De Kracht van het Verhaal een stand-up storytelling waarin een inwoner van Zeeland centraal staat. De in Terneuzen geboren Lucia Hamelink-Menig woonde als kind in het pand van Cultuurpodium Porgy en Bess. In aanwezigheid van Lucia geven verhalenmaker Wijnand Stomp en documentairemaker Jean Hellwig een gevarieerde voorstelling met video, comedy en storytelling waarin de relatie tussen Zeeland en het slavernijverleden centraal staat.

 

De Kracht van het Verhaal is een interactieve discussieperformance voor iedereen vanaf 8 tot 108 jaar. De flamboyante Mister Anansi (Wijnand Stomp) zit op zijn veranda onder wat hij zijn ‘Anansiboom’ noemt. In de boom hangen schoenzolen en door het raam zien we zijn televisie. Hij nodigt drie gasten uit om aan tafel een spelletje domino te spelen. Tijdens het spel laat hij filmbeelden zien van zijn bijzondere ontmoetingen met mensen in de slavendriehoek Zeeland - Ghana – St.Eustatius. Van hun persoonlijke verhalen heeft hij nieuwe Anansi verhalen gemaakt. Zo wordt het publiek op levendige wijze geconfronteerd met de sporen van het slavernijverleden. “In jouw voetspoor zit jouw geschiedenis. Schrijf op een schoenzool in de Anansiboom hoe jij kijkt naar slavernij. De Anansiboom bewaart de verhalen en laat de wind ze mee op reis nemen.”

 

 

 

Wijnand Stomp, The Pearl of the Dutch Caribbean en Verteller van het jaar 2013, woonde tot zijn twaalfde op Curaçao. Hij is net zo zeer verbonden met het land van zijn vader, als de Hollandse aarde, het land van zijn moeder. In De Kracht van het verhaal weeft Stomp een web van het slavernijverleden van Nederland met persoonlijke verhalen van overzee.