Tosca Niterink & Anita Janssen

10-09-2014

Woensdag 10 september 20 uur - €10

Koop kaarten


 

Tosca Niterink is vooral bekend als actrice van de legendarische programma’s die zij maakte  voor de VPRO,  Theo en Thea en Kreatief met Kurk maar ook als columnist en reisreporter voor de Achterpagina van NRC Handelsblad. Zij staat bekend om haar scherpe observaties, haar oog voor het absurde en haar humor. Niterink schreef 2 bestsellers: Klimmen naar Kruishoogte, een doldriest wandelavontuur en DE VERGEETCLUB een novelle over 8 dames die voor hun eigen veiligheid achter een cijferslot wonen. Met in de hoofdrol de moeder van Tosca (87).


“Hilarisch boek (…) ontzettend veel aandoenlijke momenten”. – Pauw & Witteman
 

“Met liefde en humor beschrijft Tosca Niterink in ‘De vergeetclub’ de demente ouderen in Klein Keukenhof, het tehuis waar haar moeder sinds enige tijd woont. Een even grappig als ontroerend boek.” TELEGRAAF

Over de vergankelijkheid van het bestaan zegt ze: “De drol van vandaag is de kaviaar van gisteren.”

Anita Janssen is camerajournalist, documentairemaker en radiomaker voor verschillende omroepen waaronder Holland doc en Vara’s Humor-tv.  Ze is fotograaf voor de Achterpagina van NRC Handelsblad en is als geen ander in staat met haar foto’s de woorden in beeld te vangen. En met haar documentaires zit ze dicht op de huid.

Haar motto:  - “Wandelen is stilstaan bij het leven.”

Tosca Niterink en Anita Janssen geven lezingen en motivatietrainingen met foto’s en audiovisueel video geschut. Tevens zijn zij als geen ander in staat de kleinschalige zorg voor alzheimerpatiënten te belichten.Het boek: 

De dementerende moeder van Tosca Niterink doet samen met acht andere dames op leeftijd aan kleinschalig wonen achter een cijferslot, voor hun eigen veiligheid. De dames proberen elkaar de loef af te steken door op te scheppen over hun nageslacht, zich mooi op te maken of door het beste plekje in de huiskamer te veroveren. Als er op een gegeven moment een man op de afdeling komt wonen, overlijdt hij binnen drie weken, en dat verbaast niemand.

Met een scherp oog voor het absurde beschrijft Niterink de uitgesproken karakters van de dames en de verwikkelingen die daaruit voortkomen. Dit leidt tot uiterst komische maar ook zeer ontroerende verhalen. Ze spaart zichzelf allerminst en vertelt over het schuldgevoel als ze een paar weken niet bij haar moeder op bezoek is geweest. Die zegt vervolgens doodleuk: ‘Wat kom jij hier doen?’

De vergeetclub leunt op Tosca Niterinks populaire column ‘Klein Keukenhof’ op de Achterpagina van NRC Handelsblad en bevat vele nieuwe en bewerkte taferelen.