Euterpe Baroque Consort

09-11-2014

Ospedale della Pietà

Zondag 9 november 15 uur - €12,50 

Koop kaarten

Koop hier het abonnement à €60 (6 concerten)


De Ospedali werden in plaats van liefdadige instellingen steeds meer luxueuze kloosterscholen, waar Venetiaanse patriciërs hun dochters, waar ze bij een huwelijk liever geen bruidschat voor wilden betalen, heen brachten als een soort kloostervoor-opleiding. Musiceren was in deze opleiding belangrijk en hoorde bij de ‘stand’. Er werd op hoog niveau gemusiceerd.

 

 

 

De Ospedali werden volwaardige muziekscholen. Hun muziekuitvoeringen speelden een belangrijke rol in de stad én ze leverden de instelling geld op.  Legrenzi, Caldara, Galuppi, Scarlatti en Hasse zijn ook aan Ospedali verbonden geweest.

Soms leken deze instellingen echter wel bordelen, vooral omdat veel meisjes er onder dwang heen gebracht werden. Hun minnaars konden gemakkelijk op bezoek komen. Het Ospedale della Pietà had wel een zeer slechte reputatie, maar volgens Vivaldi heeft hij er dertig jaar ( maar zeker niet achtereen) gewerkt zonder schandaal! 

Sopraan: Sarah Van Mol
Violen: Maia Silberstein & Martine Beernaert
Cello: Tine Van Parys
Artistieke leiding & Klavecimbel: Bart Rodyns

Het Euterpe Baroque Consort brengt een programma met uitsluitend Venitiaanse muziek die dus sterk verbonden was met de Ospedale della Pietà. Bekijkt u hier het PROGRAMMA.

 

Het Consort

In het bijzijn van de griekse god Apollo waren vaak de negen muzen te vinden, dochters van titanide Mnemosyne en Zeus. Ze zijn godinnen van de kunsten en woonden op de Beotische berg Helikon of op de naburige Parnassos. Euterpe is de blije muze van de muziek en de lyrische poëzie.

Het Euterpe Baroque Consort werd in 2007 opgericht door artistiek leider Bart Rodyns.  Dit flexibele ensemble bestaat inmiddels uit een select gezelschap van professionele zangers, solisten en instrumentalisten, die op een historisch doorleefde manier ambassadeur zijn van boeiende barokmuziek.   

Ze hebben allen ervaring in de meest vooraanstaande muziekgezelschappen zoals Monteverdi Choir, Collegium Vocale Gent, The Sixteen, RIAS kamerkoor, Vlaams Radio Koor en Orkest, Gabrieli Consort, Nederlandse Bachvereniging, Beethoven Academie, Tallis Scholars,…