Vogel Vrij - Jazzlegende John Engels 80 jaar!

03-05-2015

Zondag 3 mei 15 uur - €15

Bestel kaarten

 

 

Rond 1960 repeteert de BigBand van Boy Edgar in ‘Jazzclub Sheherazade’. Hier leren Theo Loevendie en John Engels elkaar kennen. Ondanks een strenge scheiding in die tijd tussen de avant-garde muziek van Theo en de hardbop van John gaan ze de uitdaging van het samenspel aan. John – wars van hokjes als hij is – negeert de scheve blikken van zijn eigen scene. De plaat ‘Mandela’ die zij hebben opgenomen behoort tot een van de hoogtepunten van de Nederlandse Jazz.

 


Later speelt John vaker samen met Theo in zijn ‘Consort’. Zo speelde John ook in verschillende samenstellingen samen met trombonist Bart van Lier. Van Lier (geen twee solo’s van hem zijn gelijk en elke solo is een avontuur) vervangt vandaag eigenlijk Wolter Wierbos.  En daar hebben we geen moeite mee!


 


Dit programma van het XL-project kent uitsluitend origineel repertoire. Zo horen we composities van het Consort en het Trio van Theo Loevendie. Deze muziek wordt nog zelden gespeeld, maar is een zeer belangrijke schakel in de ontwikkeling van de Nederlandse Jazz. Daarnaast komt Thoe Loevendie ook met nieuwe, eigen composities, net als het Barnicle Bill Trio.  Theo Loevendie wordt vervangen door Tineke Postma. Het belooft een spetterende middag te worden.


Bezetting:

John Engels - drums

Miguel Martinez – alt saxofoon

Mark Haanstra – akoestische basgitaar

Tineke Postma – sopraan saxofoon

Bart van Lier - trombone

INFO: www.barniclebilltrio.nl